Breaking the Habit

Maandag 1 augustus

Gister na een vlucht van 24 uur eindelijk aangekomen in Port Alfred. Het ging allemaal erg goed en Linda en ik hadden bij twee vluchten 1 uur vertraging, vond ik niet erg want we hadden steeds 3 uur de tijd om over te stappen. We kwamen in Johannesburg aan, heerlijk weer maar wel 7 graden. Typisch winter hier, dus je hoort mij niet klagen. Rond 1 uur kwamen we aan in Port Elizabeth waar het welkom’s committee ons al stond op te wachten van school. Onze chauffeur genaamd MZ of te wel Big Mac zoals een van zijn vrienden zij. Tijdens de reis keken we echt onze ogen uit, het is hier echt mooi en kwamen langs de weg al een kudde struisvogels, zwijnen, herten en erg veel koeien tegen. Rond half 5 zijn we aangekomen in Port Alfred. We kregen gelijk goed nieuws, namelijk dat er geen water was en dat het stroom het niet goed deed. Dit is een normale use hier in Port Alfred. We zijn daarna gelijk richting onze huisjes gegaan en ik zit in het “Bottmill house”. Het is een soort appartement, maar daar had ik niet veel van verwacht. Ik vind het prima zo want als ik mijn luxaflex open doe dan kijk ik uit op het strand. Het is daarnaast ook nog geen 5 minuten lopen naar school.

Na het eten zijn we even bij de andere accomodaties wezen kijken en hadden nog een kampvuur. Ik was aardig af en had om 10 uur zoiets van ik ga lekker onder een warme douche staan. Gelukkig deed het water het weer op dat moment. Het is hier winter en dat kan je vooral in de avond merken!! Het was echt heel erg koud. Midden in de nacht heb ik nog maar een vest aangetrokken en me zelf helemaal in de dekens gewikkeld.

De volgende dag moesten we weer vroeg op, want om 8 uur begon onze introductie. Hij was kort en heel krachtig. Alle leraren zijn gevoorgesteld wat er hoogstens 20 waren. Daarna een klein beetje over de community gesproken en dat het hier echt draait om respect, consideration, trust en security.

Na de introductie hadden we een een lecture over de community projects. Erg interessant wat ze hier allemaal doen, ze hebben al 2 creches opgericht, een happy house wat voor de ouderen is. Ze helpen daarnaast de kinderen die een lichte handicap hebben en ze proberen de mensen weg te houden bij de vuilnisbelt. We zijn bij al deze accomodaties geweest wat in de Township is. Je moet nagaan dat waar wij leven het eigen klein Nederland, wegens onze luxe. Daarnaast bestaat Port Alfred uit 1000 rijke en 14.000 mensen die in de Township leven. We zijn ook bij de vuilnisbelt geweest. Toen ik terug kwam voelde ik me wel een beetje naar, maar ‘Stenden’ is hier een behoorlijk begrip in deze community.

Om 13.00 kwamen we weer aan bij school, snel geluncht en richting onze introductie lecture voor de wijn studie. We mochten eerst 4 ordners halen en nog 3 mapjes met informatie over wijn en dan hebben we nog niet eens alles binnen. Vrijdag moeten we al behoorlijk wat af hebben dus ik moet goed mijn tijd in delen. Heb er erg veel zin in dus ga me vanavond maar is lekker inlezen.

Na de introductie zijn we met een hele groep naar het stadje gelopen, ik had namelijk nog een stekkerdoos, wat kleren hangers, een sim-kaart, badhanddoek en kaarten met postzegels nodig. Hier zijn we dik twee uurtjes mee bezig geweest wat ze zijn hier niet zo snel en Robyn had een foto camara nodig en ze gingen even heel dat foto toestel uitleggen.

Vanavond weer lekker gegeten en ga straks maar is even lekker studeren!

Dinsdag 2 Augustus

Gister ook een erg drukke dag gehad, we hadden 3 lectures over Aids, Safety, and de dokter kwam langs. Daarna mijn eerste lecture over wijn en PBL. Toen was het onderhand al half 5. Mijn hoofd zat vol en dat was niet alleen bij mij. We hebben hier een hardloop groep, op een of andere manier vind heel ons huis het leuk om te hardlopen dus ik ben heel blij dat ik mijn sportkleren heb meegenomen. Om 5 uur zijn we van huis gegaan en hebben heerlijk over het strand gerend wat naast heerlijk was ook erg zwaar was. Mijn hoofd was weer op orde en we zijn gaan eten. Na het eten zat heel de wijn club in het computer lokaal onze opdrachten te maken. We waren zo druk bezig dat er ineens een paar gekken op de ramen gingen bonken en we met z’n allen ongeveer tegen het plafond zaten. We hebben er een foto van gemaakt en opgestuurd naar mevrouw de Zwaan, onze wijn lerares in Nederland. Daarna nog even een drankje gedaan in het café bij de campus.

Woensdag 3 Augustus

Gister ook een erg drukke dag gehad, we hadden 3 lectures over Aids, Safety, and de dokter kwam langs. Daarna mijn eerste lecture over wijn en PBL. Toen was het onderhand al half 5. Mijn hoofd zat vol en dat was niet alleen bij mij. We hebben hier een hardloop groep, op een of andere manier vind heel ons huis het leuk om te hardlopen dus ik ben heel blij dat ik mijn sportkleren heb meegenomen. Om 5 uur zijn we van huis gegaan en hebben heerlijk over het strand gerend wat naast heerlijk was ook erg zwaar was. Mijn hoofd was weer op orde en we zijn gaan eten. Na het eten zat heel de wijn club in het computer lokaal onze opdrachten te maken. We waren zo druk bezig dat er ineens een paar gekken op de ramen gingen bonken en we met z’n allen ongeveer tegen het plafond zaten. We hebben er een foto van gemaakt en opgestuurd naar mevrouw de Zwaan, onze wijn lerares in Nederland. Daarna nog even een drankje gedaan in het café bij de campus.

Vandaag al weer mijn derde dag, net een lecture gehad over de apartheid hier in Afrika. Best apart dat het zo lang duurt dat dat helemaal weg is en dat mensen respect voor elkaar hebben. De Afrikanen en de blanke is wel een apart ding. Ondanks dat wij niet echt goed bezig zijn geweest hier en dat kan je soms ook echt merken als je over straat loopt en ze merken dat je Nederlands bent. We hebben daarna een lecture gehad over de history van Afrika, de meneer die dit vertelde was er helemaal onderste boven van en dan op een negatieve manier. Hij kon hierdoor zijn presentatie niet afmaken. Wat er is gebeurd was voor de hele groep onduidelijk maar we waren zeer stil voor 5 minuten. Ook vandaag dus weer genoeg impressies meegemaakt waarbij ik wel even stil sta. Het grootste probleem hier is in Zuid Afrika dat mensen elkaar niet vertrouwen en niet respecteren. Dit komt ook door de apartheid, omdat er 4 verschillende categorien waren; White, Black, Coloured and Indians. Deze leefde om zo maar te zeggen apart. Van het leefgebied was 83% van de witjes. De rest mocht ook niet in het leefgebied komen daarvan en deden ze dat wel dan hadden ze een probleem met serieuse gevolgen.

Hierna hadden we gelukkig een iets luchtere lecture, de taal leren en zingen. Dat kunnen ze hier wel dus dat werd gedaan met veel gejoel, erg leuk.

Daarna geluncht en weer een lecture over wijn en nu om 7 uur ben ik bijna klaar met mijn opdrachten en stop er nu ook mee. Ga me omkleden want we hebben een Robot party. Voor de gene die het nog niet weten een Robot hier betekent een Stoplicht dus het thema is rood, oranje, groen! Ik heb gelukkig een rood t-shirt mee wat gelijk ook telt dat ik bezet ben, haha, wat willen we nog meer!

Vrijdag  5 augustus

Gisteren niet zo’n hele drukke dag gehad. We kregen zangles, dansles en drum les van de mensen die hier in de buurt wonen. Ze waren ook in hun kledingdracht en heb een paar mooie plaatjes geschoten met mijn camera. In de middag nog even wat gedaan aan mijn opdrachten en afgemaakt en ingeleverd. Gistermiddag ook mijn eerste wijnproeverij gehad. Mijn neus tintelde helemaal van het ruiken. We hebben 6 wijnen gedaan, maar je moet echt heel goed trainen. Over het algemeen hadden ik de grape varieties goed geraden maar dit waren nog maar 4 verschillende. We zien ook niet wat voor wijn het is dus dat maakt het nog wel even lastig. We schrijven ongeveer 1 a4tje vol met hoe de wijn is en deze moeten we dan scoren tot 20 punten. Ik zal je zeggen best pittig, maar we hebben volgende week 3 tastings en dat zal de komende weken zo blijven. Daarnaast gaan we in het weekend oefenen wat ook geen straf is. Er zit hier een grote liquor store dus genoeg te vinden.

Vanochtend om 7 uur ging ik samen met Floor, Michelle en Paulien hardlopen op het strand. Het is echt heerlijk en het regende een beetje dus dat was ook niet verkeerd. Het is toch wel een hele leuke om nog geen 500 meter van het strand te wonen en daar zo gebruik van te maken. Om half 10 hadden we de Stenden Amazing Race, het was jammer dat het toen wel harder regende. Gelukkig toch mijn blauwe hardloop jas meegenomen die water dicht is. Het wordt hier steed leuker ook omdat de groep elkaar steeds begint te kennen. Vanavond hebben we weer een feestje in The Lounge. Het is wel apart want we gaan rond kwart voor 9 al die kant op en om 12 uur gaat het licht weer aan. Aan de andere kant vind ik het wel lekker want je kan heerlijk slapen voordat je weer naar school gaat.

Zoals jullie kunnen lezen, ik heb het hier echt goed naar mijn zin en de eerste week is alweer bijna om! De studie is druk maar erg leuk, het lijkt eigenlijk net of ik op vakantie ben er wordt 3 maal daags eten gemaakt voor je, je kamer wordt schoongemaakt er wordt voor je gewassen. Daarnaast lijkt ons huis net op een resort en we slapen tussen de apen.

Morgen is het weekend en dit weekend geen vlees snijden maar skydiven, dat is nog is andere koek. Het moet wel mooi weer zijn anders wordt het zondag of het weekend erop.

Veel liefs vanuit Zuid Afrika

Annalia

Reacties 4

Rinath 05-08-2011 14:09

Leuk leuk leuk!!! Veel indrukken doe je op he het eerste weekend!! Je wordt echt ff met de neus op de feiten gedrukt!! Maar ik ben heel blij dat Stenden zo goed werk levert daar!!

Veel plezier dit weekend!!! Ennuh nog 1 dag toch en dan heb je het doorbroken toch ?! Gaat helemaal goed komen!!

Liefs!

Annalia 05-08-2011 18:49

Hee Rinath,
Ik heb het onwijs naar mijn zin, het leven is hier echt top. Vandaag wel veel regen gehad maar we hadden vanochten een speurtocht en toen viel het gelukkig wel mee. Vanmiddag gingen we even Port Alfred in en we liepen allemaal met een vuilniszak om dus dat zag er wel lekker charmant uit!! En inderdaad nog 1 dag en dat ga ik met gemak verbreken, de weken gaan vliegen hier want ik kan me nu al bijna niet voorstellen dat ik een week heb gehad. Heerlijk genieten dus hier. Hoe is het verder met jou? Ik zag dat het al beter weer is in Nederland, hopen dat dat even een tijdje zo blijft.
Veel liefs

Rick 09-08-2011 13:49

Superleuk!

Annalia 11-08-2011 20:44

Goedenavond Annalia,

Frank heeft de bediening van deze site even goed gezet voor ons, op kantoor wordt hij namelijk geblokkeerd dus kon ik er niet opkomen. Ik begrijp dat je het druk hebt met het doen van leuke dingen, laat ik nou gedacht hebben dat het een schoolopleiding was? Het is je van harte gegund en helemaal dat parachute springen, maar goed dat we je niet hebben horen gillen, heel veel plezier. Cocky en Roelof

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer